Globale pc-markt stagneert, HP en Dell enige sterke groeiers

De pc-markt krijgt al jaren klappen sinds de komst van de smartphone en de tablet. Toestellen worden ook steeds degelijker, waardoor vernieuwing minder opportuun is. In een rapport van IDC staat dat het afgelopen kwartaal 1,4 procent minder pc’s werden verkocht. HP is de enige grote winnaar van Q1.

Het aantal geleverde toestellen daalt vergeleken met vorig jaar met 1,4 procent, wat beter dan verwacht is. IDC had namelijk een prognose gelanceerd eerder dit jaar dat het met 1,5 procent ging dalen. In totaal werden er 60,4 miljoen laptops, desktops en workstations verkocht tussen 1 januari en 31 maart. Enkel twee van de top vijf computerfabrikanten noteert betere cijfers dan dezelfde periode een jaar eerder.

De vraag is Europa, het Midden-Oosten en Afrika toont stabiele groei, terwijl Azië, inclusief Japan, teleurstelt met minder goede cijfers. Gartner laat weten dat de wereldwijde pc-leveringen voor het 14de kwartaal op een rij daalden. De voornaamste reden van de daling is een lagere vraag dan verwacht in China, waar er een daling van 5,7 procent werd genoteerd vergeleken met vorig jaar.

De verkoop van premium laptops bij consumenten en professionals samen met de gaming toestellen zorgen ervoor dat de markt nog gezond blijft.

HP is voor de achtste keer op rij dat HP de grootste fabrikant is. Het bezit 23 procent van de globale markt, goed voor 13,7 miljoen toestellen. HP blijft ook sterker groeien dan de concurrentie: 4,3 procent hoger vergeleken met Q1 2016. Chinese concurrent Lenovo zag geen groei in verkoopcijfers en consolideert 20 procent van de markt.

Dell zorgt voor de grootste wederopstanding van alle fabrikanten. Het verbeterde zijn verkochte toestellen met 6,4 procent vergeleken met Q1 2016. Het is nu goed voor 17 procent van de globale markt. Dell wordt mogelijk wel geholpen door zijn gaminglijn Alienware, dat bij de cijfers van Dell wordt bijgeteld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home