AVM FRITZ!Box 6890 LTE review: nooit meer zonder internet

Wie vandaag een router koopt, is afhankelijk van zijn internetprovider of er wel of geen internetverbinding is. Wanneer het signaal wegvalt, snelt iedereen naar zijn telefoon om een hotspot in te schakelen. AVM maakt dat overbodig met een geïntegreerde LTE-router als back-up.

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE (349 euro incl. BTW) ziet er op het eerste gezicht uit als een klassieke DSL-router. Achteraan vind je alle nodige aansluitingen om je huidige DSL-modem te vervangen. Wie echter goed kijkt, ziet ook nog een kleine uitsparing voor een simkaartslot. Daar schuilt de geheime kracht van deze router/modem voor kleine bedrijven die liever geen hoge abonnementskosten betalen voor een back-up internetlijn.

Redundantie

Je kan de AVM FRITZ!Box 6890 LTE op drie manieren gebruiken. Wie een kabelaansluiting heeft, kan de router na zijn kabelmodem installeren om een netwerk uit te bouwen. DSL-klanten kunnen de modem buiten gooien die ze gratis van hun provider kregen, en dit exemplaar aansluiten. De nieuwste optie is een simkaart (microsim) die compatibel is bij zowel kabel- als DSL-klanten.

 

 

Het toestel is compatibel met datasimkaarten van alle providers. Installeer er een naar keuze om de AVM FRITZ!Box 6890 LTE flexibeler maken. Hiermee heb je twee opties: dagelijks op je mobiele abonnement surfen of het als back-up klaar houden voor wanneer je internetverbinding wegvalt.

LTE-connectiviteit

Beide opties kan je kiezen in de FRITZ!OS webinterface. Bij de initiële installatie krijg je direct de verschillende opties te zien die configureerbaar zijn. Wie enkel een simkaart installeert, zal niet de optie krijgen om breedband internet in te stellen. Andersom gelden dezelfde regels. Op twee minuten is de router geconfigureerd, klaar voor gebruik.


Lees dit: AVM lanceert FRITZ!OS 7-update voor al zijn netwerkproducten


Leuke extra: je krijgt een mooi visueel overzicht van de kwaliteit van je mobiele internetverbinding met de maximale download- en uploadsnelheid. Doe de test regelmatig doorheen het huis of kantoor om de maximale snelheid eruit te halen. Ons lukte een snelheid van 140 Mbps down en 35 Mbps up met een afstand van 800 meter tot de communicatiemast.

Firmware update

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE ondersteunt tot 800 Mbps op de 2,4 GHz-band en 1.733 Mbps op de 5 GHz-band. Het is belangrijk om de router direct van de nieuwste firmware te voorzien na de installatie. Bij de lancering van de FRITZ!Box 6890 LTE eerder dit jaar was er nog geen ondersteuning voor mesh wifi en wisselde de internetverbinding niet naar de simkaart bij WAN-connectiviteit wanneer je niet de geïntegreerde DSL-modem gebruikt.

 

 

Je router heeft mogelijks FRITZ!OS 7.0 aan boord. Je wil de update naar 7.01 voor de extra functionaliteit. Vergeet ook niet om de automatische updatefunctionaliteit in te schakelen. Zo ben je zeker in de toekomst dat de AVM FRITZ!Box 6890 LTE up-to-date blijft.


Lees dit: Hoe Proximus met ultra vectoring aan sneller internet werkt


Wie de AVM FRITZ!Box 6890 LTE als modem wil gebruiken voor zijn DSL-verbinding, is ineens klaar voor de toekomst met VDSL-supervectoring 35b. In België noemt Proximus deze techniek ultra vectoring, maar het gaat om dezelfde technologie. Van zodra de techniek wordt ondersteund door de DSL-provider (KPN in Nederland heeft het al), kan je van theoretische snelheden tot 300 Mbps genieten. De DSL-modem wordt officieel ondersteund door Proximus en KPN, zodat je de standaardmodem kan weggooien.

Met de 7.01-update ondersteunt de AVM FRITZ!Box 6890 LTE voortaan ook mesh wifi. Zo kan je diverse AVM-apparaten (powerlines, wifirepeaters en routers) met elkaar laten samenwerken in één groot meshnetwerk.

Testresultaten

Een goed bereik voor snel mobiel internet is belangrijk, maar de essentie is nog altijd het wifibereik. In het verleden scoorden de AVM FRITZ!Box 7490 en 7590 uitstekend in vergelijkende testen. De FRITZ!Box 6890 LTE scoort heel gelijkaardig qua wifi-bereik. De 2,4 GHz-band draagt veel verder dan de gemiddelde router. Op de 5 GHz-band zijn de resultaten ook goed qua bereik, maar moet het toestel de FRITZ!Box 7590 voor laten. Die laatste kan langer hogere snelheden vasthouden op afstanden van 10 meter met één of meerdere muren.

Onderstaande testen werden uitgevoerd met een Samsung Galaxy Note 9, HP EliteBook x360 G2 en Apple iPad Pro 12,9″ 2016.


  • Punt 1: dezelfde ruimte, 2 meter afstand in vogelvlucht
  • Punt 2: één stenen muur, 5 meter afstand in vogelvlucht
  • Punt 3: één verdieping + twee gyproc muren , 10 meter afstand in vogelvlucht
  • Punt 4: twee verdiepingen + één gyproc muur, 12 meter afstand in vogelvlucht
  • Punt 5: buiten, één betonnen muur + één gyproc muur, 8 meter afstand vogelvlucht

Op de 2,4 GHz-band noteren we standaardprestaties wanneer het apparaat ernaast staat. Het verval is beperkt bij grotere afstanden of met meerdere muren. Zelfs buiten met een betonnen muur ertussen, houdt de AVM FRITZ!Box 6890 LTE nog connectie met de smartphone. Prima prestaties op vlak van connectiviteit en bereik.

Op de 5 GHz-band kan je duidelijk zien dat de snelheid heel snel keldert en vanaf punt 4 het bereik  nagenoeg wegvalt. Wat wel opvalt, is de hoge doorvoersnelheid wanneer je dichtbij de router bent. Dankzij band steering kan de router automatisch kiezen welke frequentie ideaal is voor je toestel. Wie graag manueel de controle behoudt over die wissel, moet in de instellingen duiken om beide banden apart weer te geven.

Een pure snelheidstest is handig om de limieten van het toestel te bepalen, maar het wordt pas echt interessant wanneer je meerdere toestellen laat connecteren met de router. In bovenstaande grafiek zie je dat de smartphone en tablet veel liefde krijgen van de AVM FRITZ!Box 6890 LTE, maar moet de laptop het met veel minder stellen. Idealiter zouden alle drie op ongeveer dezelfde lijn moeten zitten tot punt 3. Pas wanneer je QoS (Quality of Service) gaat instellen, mogen de verschillen groter zijn. Dat is hier niet gebeurd.

Waar de 2,4 GHz-band niet elk toestel gelijk behandeld, is dat op de 5 GHz-band wel duidelijk het geval. De router verdeelt tamelijk mooi over de drie frequenties de totale snelheid die beschikbaar is op de 5 GHz-band. Ook de totale snelheid op punt 1 van 467 Mbps is uitstekend. Vanaf punt 4 wordt de afstand te groot voor de 5 GHz-band om optimaal te werken en zijn de testresultaten minder relevant.

Fritz!OS 7

De webinterface van de meeste routerfabrikanten is zelden een interessante plaats om te vertoeven, maar bij AVM is dat anders. FRITZ!OS 7 is een bijzonder uitgebreid besturingssysteem waarin tal van functies zitten die doorheen de jaren werden toegevoegd. In tegenstelling tot anderen blijft je router ook langer up-to-date omdat AVM alle toestellen blijft ondersteunen met veiligheidspatches en nieuwe functies tot de hardware niet meer sterk genoeg. Zo heeft AVM een router uit 2009 nog een update gegeven naar het nieuwste OS.

De webinterface bevat heel wat smart home-toepassingen om bijvoorbeeld met aparte FRITZ!DECT 200-energiemeters het stroomverbruik van andere apparaten in huis of op kantoor uit te meten. Deze apparaten kunnen ook automatisch worden geschakeld. Er zijn heel wat opties beschikbaar, maar we missen nog een connectie met IFTTT om buiten het ecosysteem van AVM ook apparaten toe te kunnen voegen.

Naast de webinterface heeft AVM een aantal mobiele apps beschikbaar voor iOS en Android. Zo kan je de webinterface ook mobiel bereiken of kan je via de Fon-app internetbellen met je vaste lijn indien je de DSL-modemfunctionaliteit gebruikt. De USB-aansluiting aan de zijkant laat ook toe om media te streamen over het lokale netwerk of buiten je muren met de Media-app. We twijfelen of deze functie mensen over de streep zal trekken, maar bekijk het als een handige extra om onderweg wat muziek of een filmpje te kijken dat via een externe harde schijf is verbonden met de router.

Conclusie

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE een klassieke router met DSL-optie die je meer in de markt vindt, maar de LTE-connectiviteit als back-upoplossing maakt het toestel uniek. Wie vandaag een gegarandeerde internetverbinding wenst, moet bij zijn internetprovider een dure optie nemen om een tweede lijn te laten installeren die naadloos wisselt tussen beide wanneer de hoofdlijn wegvalt.

In grote bedrijven is zo’n oplossing nog steeds wenselijk. Kleinere bedrijven tot 10 werknemers kunnen zo’n duur providerabonnement links laten liggen en een apart data-abonnement nemen bij een telecomprovider. Dan kan de AVM FRITZ!Box 6890 LTE naadloos wisselen naar de mobiele internetverbinding om continuïteit te garanderen.

 

Naast de redundantie presteert de router uitstekend qua wifibereik en snelheid.

 

Naast die redundantie presteert de router uitstekend qua wifibereik en snelheid. FRITZ!OS zit bomvol functies die je kan uitproberen, waaronder DECT-telefonie, voicemail, telefooncentrale, smart home of nas-functionaliteit. Wie geen schrik heeft om in de webinterface te duiken, komt een schat aan mogelijkheden tegen.

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE (349 euro incl. BTW) is een uitstekend product om internetredundantie te garanderen, zolang je het toestel niet verstopt in een kelder waar geen of weinig mobiel internet beschikbaar is. Wie hiermee rekening houdt, haalt een dijk van een router in huis.

 

 

.pro’s

  • Uitgebreide webinterface
  • Wifibereik
  • LTE-redundantie
  • Wifisnelheid

.contra’s

  • Wifi-verdeling op 2,4 GHz

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home