LG V40 ThinQ review: mosterd na de maaltijd

LG V40 ThinQ

LG heeft er enkele magere jaren opzitten in de smartphonemarkt, maar blijft onverminderd werken aan een comeback. De LG V40 ThinQ is het laatste wapenfeit van de fabrikant en heeft op papier alles in huis om wat verloren marktaandeel terug te winnen. Helaas voor LG heeft het verleden al vaker aangetoond dat enkel een goed product niet altijd voldoende is.

Heel wat Android-fabrikanten volgen de strategie om twee vlaggenschiptelefoons per jaar te lanceren. Een massatoestel in de eerste helft van het jaar en een nichetoestel dat meer als een bewijs van hun kunnen moet worden beschouwd in de tweede helft. Samsung heeft zijn S- en Note-reeks, Huawei lanceert elk jaar nieuwe P- en Mate-toestellen. LG komt telkens met een G- en V-smartphone op de markt.

De V40 ThinQ moet dus worden gezien als LG’s antwoord op de Samsung Galaxy Note 9 en Huawei Mate 20 Pro (en in mindere mate de nieuwe generatie iPhones). Alleen is de V40 in tegenstelling tot die andere telefoons vandaag nog steeds niet bij ons beschikbaar. Hoewel hij al in oktober werd aangekondigd en kort daarna in Zuid-Korea en de Verenigde Staten op de markt kwam, komt Europa pas begin 2019 aan bod. In België verschijnt de smartphone begin februari op de markt. Vanaf 21 januari kan je een pre-order plaatsen.

“We willen de focus op de Europese markt opnieuw verhogen en zullen op een scherp prijspunt de markt betreden”, zei Yves Leemans, Mobile Marketing Manager bij LG Benelux, daarover tijdens de lokale voorstelling van de V40. Dat scherp prijspunt komt uiteindelijk neer op 749 euro. Hoewel de V40 in de rest van Europa voor 899 euro op de markt komt, wordt in de Benelux meteen een kassakorting van 150 euro toegepast. Bij een pre-order of aankoop tussen 21 januari en 2 maart geeft LG ook nog een slimme WK7-luidspreker ter waarde van 200 euro cadeau.

LG V40 ThinQ

Voor deze review kregen we van LG een geïmporteerde V40 ThinQ uit de Verenigde Staten in handen. Die ervaring zou evenwel nauwelijks of niet mogen verschillen van de Europese versie die hier uiteindelijk zal worden verdeeld.

Specificaties

  • Scherm: 6,4 inch; 1440 x 3120 pixels; OLED
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 845
  • Geheugen: 6 GB RAM
  • Opslag: 64 GB (uitbreidbaar met microSD tot 512 GB)
  • Hoofdamera: 12 MP (f/1.5) + 12 MP telefoto (f/2.4) + 16 MP ultrabreedhoek (f/1.9)
  • Frontcamera: 8 MP (f/1.9) + 5 MP breedhoek (f/2.2)
  • Batterij: 3.300 mAh
  • Dimensies: 158,8 x 75,7 x 7,6 mm; 169 gram
  • Software: Android 8.1 Oreo
  • Extra: Dualsim, IP68-waterdicht, vingerafdruksensor, audiojack

Design en scherm

Hoewel de LG V40 amper drie millimeter breder is dan de Huawei Mate 20 Pro die we ervoor gebruikten, lijkt het gevoelsmatig meer wanneer je beide toestellen in de hand neemt. De randen van de Mate 20 Pro zijn meer afgebogen, waardoor hij beter in de hand ligt. Bovendien ziet hij er door het aflopende scherm smaller uit. De V40 heeft dan weer een dikke zwarte rand rondom het scherm, vergelijkbaar met de iPhone XR, waardoor hij forser lijkt dan hij eigenlijk is. Tegelijk is de smartphone wel veel dunner en lichter dan concurrerende telefoons.

De glazen achterkant van het zwarte exemplaar dat wij in handen kregen, is een magneet voor vettige vingers en behoorlijk glad. Een eigenschap die de meeste smartphones vandaag delen. We voelden ons het zekerst van ons stuk wanneer we de V40 met beide handen vasthielden, maar een hoes is voor deze versie alvast geen overbodige luxe. Andere kleurvarianten hebben een ‘frosted glass’ achterkant, die naar verluidt meer grip biedt.

Assistant-knop

De voorkant bestaat nagenoeg volledig uit scherm, met alleen een ‘notch’ bovenaan om plaats te maken voor twee cameralenzen en een luidspreker. Dat betekent dat de vingerafdruksensor achteraan staat, precies binnen het bereik van je wijsvinger. De aan-uitknop staat rechs, links vind je onder de volumeknoppen nog een extra toets die onmiddellijk de Google Assistant oproept. Net als de fysieke Bixby-knop op recente Samsung-vlaggenschepen kan je de knop volledig uitschakelen, maar niet herprogrammeren om een andere functie uit te voeren. Een gemiste kans.

LG heeft tot slot nog enkele kleine, maar belangrijke keuzes gemaakt in het design, die de algemene gebruikservaring voor sommige gebruikers gevoelig zullen verbeteren. Zo ondersteunt de V40 volwaardig dualsim, waarmee we bedoelen dat je de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden niet hoeft op te offeren. Daarnaast tekent ook de audiojack nog altijd present, terwijl de smartphone ook gewoon IP68-waterdicht is en nagenoeg dezelfde dimensies heeft als vergelijkbare toestellen.

OLED

Hoewel LG een lange traditie heeft van OLED in televisies, is de V40 de eerste smartphone voor een groot publiek die de schermtechnologie gebruikt. Eerder was er bijvoorbeeld al de LG G Flex met een gebogen OLED-scherm, maar dat was een nicheproduct. De schermkwaliteit van de G Flex was niet om over naar huis te schrijven en ook bij Googles Pixel 2 XL, waar LG de OLED-panelen voor leverde, kwam heel wat kritiek op het scherm. Ondertussen lijkt het productieproces evenwel verder op punt gesteld.

Er valt weinig te bemerken op het scherm van de V40. Kleuren zien er over het algemeen goed uit, al zijn de roodtinten nogal verzadigd. De kleurtemperatuur is aan de warme kant, maar kan je manueel verfijnen als dat niet naar je zin is. LG voorziet ook een aantal voorgeconfigureerde kleurprofielen. Het scherm is contrastrijk, zoals je van OLED verwacht, en HDR10-compatibel. De helderheid is minder dan bij het LCD-paneel van de G7, maar naar ons gevoel zeker voldoende om ook buiten bij zonlicht leesbaar te zijn.

Het display heeft een 19,5:9-schermverhouding en biedt 1.440 bij 3.120 pixels. Om daar ten volle van te genieten, dien je in de scherminstellingen te graven. Standaard is een Full HD-resolutie ingesteld om batterij te besparen. Wij lieten de standaardinstellingen staan, omdat het verschil in de meeste gebruiksscenario’s beperkt is.

Always-on

Tot slot verdient het always-onscherm een aparte vermelding. Dat geeft permanent de tijd, datum, batterijniveau en recente notificaties weer. Omdat dankzij de OLED-technologie alleen de pixels oplichten die informatie moeten weergeven, weegt het niet zwaar door op het batterijleven. Natuurlijk kan je de functie ook uitzetten of een schema instellen, zodat het scherm automatisch ’s nachts uitdooft. Handig als je telefoon op het nachttafeltje ligt.

Prestaties en batterij

De LG V40 draait op de Snapdragon 845, bijgestaan door 6 GB RAM. De chipset moet op rekenkracht de duimen leggen tegenover de Kirin 980 in de Mate 20 Pro en de Exynos 9810 in de Galaxy Note 9, maar wat grafische pk’s betreft, is hij onklopbaar. In onze benchmarks moet de V40 weliswaar nipt de OnePlus 6T – die dezelfde chipset met 8 GB RAM combineert – voor laten gaan, maar we kunnen bezwaarlijk zeggen dat het verschil zich in praktijk laat voelen. De V40 draait zo soepel als je kan wensen en kan ook zware (grafische) apps zonder problemen de baas.

Voor de volledigheid lijsten we in onderstaande grafieken de verschillende benchmarkresultaten op, om een gestandaardiseerde vergelijking van de prestaties te maken. Onthoud evenwel dat het slechts een indicatie is. De cijfers tonen vooral waar de sterktes en zwaktes liggen van de verschillende chipsets.

LG V40 ThinQ - Geekbench 4 Single-core
LG V40 ThinQ - Geekbench 4 Multicore
Geekbench 4 - 3D Mark Sling Shot Unlimited

De batterij van 3.300 mAh is een kneusje tegenover 4.000 mAh in de Note 9 of zelfs 4.200 mAh in de Mate 20 Pro. In onze gestandaardiseerde batterijtests moet de V40 deze toestellen dan ook voor zich dulden. De praktijkervaring geeft opnieuw een iets genuanceerder beeld. We hadden doorgaans geen problemen om een volledige dag door te komen en trokken het soms zelfs tot de vroege namiddag van de volgende dag.

Daarmee scoort de V4o op zich dus niet verkeerd, als is het in zijn categorie eerder aan de lage kant. Voor onderstaande resultaten namen we een gemiddelde van vier verschillende batterijtests die we standaard uitvoeren. Elke test legt zijn eigen nadrukken, waardoor de gemiddelde score een evenwichtig beeld geeft.

LG V40 ThinQ - batterijtest

De V40 ondersteunt ook draadloos opladen, maar in praktijk profiteer je doorgaans liever van de snellaadtechnologie via de kabel.

Camera en geluid

Camera en geluid zijn twee aspecten waar LG de nadruk op legt met de V40. Niet voor niets dus dat het bedrijf uitpakt met vijf camera’s, drie achteraan en twee vooraan. Achteraan gaat het om een klassieke RGB-lens, een telefotolens en een ultrabreedhoeklens. Vooraan vinden we een standaard- en breedhoeklens terug. Die laatste is vooral handig wanneer je een selfie wil maken met een (grote) groep mensen of meer van de omgeving op je zelfportret wil tonen.

De set-up achteraan is identiek aan die van de Mate 20 Pro, maar die laatste presteert toch nog beter, vooral in slechte lichtomstandigheden. De drie verschillende lenzen bieden heel wat flexibiliteit, waardoor de V40 zich in de meeste omstandigheden prima uit de brand slaat, maar het resultaat is net niet op het niveau van Huawei of Samsung.

Camerasoftware

LG probeert dat goed te maken in de software. Persoonlijk zijn we fan van het ietwat Spartaanse uiterlijk van de camera-app op de V40. Die biedt heel wat mogelijkheden, zonder je te overdonderen. De app herkent ook wat je aan het fotograferen bent, zodat je de instellingen op basis daarvan kan optimaliseren.

Met Triple Shot maakt LG het mogelijk om met elk van de drie camera’s afzonderlijk een foto te maken van dezelfde scène. Vervolgens kan je er de beste uitkiezen of de foto’s achter elkaar zetten in een animatie die op je onderwerp inzoomt. Een leuke functie om mee uit te pakken op sociale media, maar voor ons werkte het niet goed genoeg om het gimmick-gehalte te overstijgen. Ciné Shot vonden we dan wel weer leuk om mee te spelen. Daarmee kan je één element van je foto laten bewegen en de rest van het beeld bevriezen. Denk bijvoorbeeld aan een wapperende vlag, draaiende windmolens of een voorbijrijdende auto.

Boombox

Op vlak van audio tekent de Quad DAC, die voor het eerst op de V20 werd geïntroduceerd, opnieuw present. Een DAC (digital-to-analog converter) neemt een digitaal signaal en zet dat om in een analoog signaal voor een koptelefoon of luidspreker. Het idee is om het analoge signaal te creëren met zo min mogelijk toegevoegde ruis of vervorming, wat uiteraard de audiokwaliteit ten goede komt.

De luidspreker beschikt dan weer over dezelfde Boombox-functie als de G7, die de behuizing van de telefoon als een resonantiekamer gebruikt om de bassen te versterken. Zo hoor je niet alleen de bas, maar voel je hem ook als je de telefoon vasthoudt. Leg je de V40 op een tafel, dan worden de trillingen doorgegeven om het geluid verder te versterken. Het klinkt allemaal als mooie praatjes, maar je merkt echt het verschil. De audio op de LG V40 is een pak beter dan bij de rechtstreekse concurrenten.

Software en extra’s

De V40 draait standaard uit de doos op Android 8.1 Oreo. Dat was al jammer bij de lancering in oktober, aangezien Android 9 Pie toen al op de markt was, en is dat eens te meer wanneer de smartphone bij ons in februari verschijnt. LG belooft dat een software-update snel zal volgen, maar de concurrentie zit ondertussen al op de laatste nieuwe Android-versie.

LG gooit er zijn eigen softwareschil omheen, maar heeft net als de meeste andere Android-fabrikanten geleerd dat het daar best niet mee overdrijft. De voornaamste afwijking van de standaard Android-ervaring is het schrappen van de app-drawer. Die heb je gelukkig zo weer in ere hersteld door even in de instellingen te duiken.

De voornaamste afwijking van de standaard Android-ervaring is het schrappen van de app-drawer.

We kregen voor deze review een geïmporteerd exemplaar van Verizon in handen. Dat bevatte tamelijk wat bloatware van de Amerikaanse provider, maar LG garandeerde ons dat de Europese versie geen apps van derden meekrijgt. LG heeft zelf nog een paar extra apps, die soms al standaard in Android zitten, maar heeft daar de voorbije jaren flink in gesnoeid.

Op vlak van security breidt de V40 de biometrische verificatie uit met gezichtsherkenning, als aanvulling op de vingerafdruksensor. Daarvoor wordt alleen de frontcamera gebruikt en geen andere sensoren, zoals bij de Mate 20 Pro of Face ID op de iPhone het geval is. Dat betekent dat de gezichtsherkenning als veilig genoeg wordt beschouwd om een telefoon te ontgrendelen, maar bijvoorbeeld niet om bankzaken uit te voeren. De herkenning werkt alleszins vlot en biedt een handige aanvulling op de vingerafdruk.

Conclusie en score

LG wordt al te vaak aan de kant geschoven, maar de V40 bewijst dat dat onterecht is. De smartphone doet heel veel dingen goed en verdient zijn plaats tussen andere kleppers als de Samsung Galaxy Note 9 en Huawei Mate 20 Pro. Op enkele punten moet hij zich weliswaar gewonnen geven, maar een scherpe prijs kan hier veel goedmaken. De V40 kan een interessante optie zijn voor de meer prijsbewuste koper, die toch van een echt high-end toestel wil genieten.

Een goede telefoon is evenwel niet altijd voldoende voor een positief koopadvies. Ook de timing speelt mee. De V40 ThinQ is bijzonder laat van de partij. De rivaliserende smartphones van Samsung en Huawei zijn al enkele maanden op de markt en komen bovendien nog straffer uit de hoek. LG countert dat op onze markt met een bijzonder scherpe lanceringsprijs. Een slimme zet, maar is het voldoende?

We zijn geneigd om ja te zeggen, maar een lancering in februari is wel heel laat qua timing. De V40 zal nog één tot hooguit twee maanden alleen maar met voornoemde smartphones moeten concurreren. Daarna komt alweer een nieuwe lichting vlaggenschipsmartphones op de markt. Hoe zal de V40 zich verhouden tegenover een Galaxy S10 of P30 Pro?

Wie nu in de markt is voor een nieuwe smartphone, doet er eigenlijk goed aan om de boot nog even af te houden. Vanaf maart worden de kaarten in het smartphonelandschap opnieuw grondig herschud. Dan kan het alweer game over zijn voor LG.

.pro’s

  • Soepele prestaties
  • Licht gewicht
  • Veelzijdige camera
  • Audiokwaliteit

.contra’s

  • Camera tipt net niet aan concurrentie
  • Gemiddelde batterij
  • Nog geen Android 9 Pie
  • Laat op de markt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home